Impulsat per AOC

Ajuntament Totes les administracions
 Vols canviar la mida? A  A  A
Et trobes a:  Portada > Destaquem 2

L'Arxiu Comarcal presenta els resultats de la campanya de digitalització de les actes municipals dels ajuntaments de la comarca

El passat divendres 9 de juny de 2012, es va lliurar a tots els municipis de la comarca, els arxius digitalitzats de totes les actes municipals de cada ajuntament, posant punt i final a un projecte que s’ha dut a terme des de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà.

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, va presentar l’acte davant una seixantena d’assistents, entre públic en general, investigadors i representants municipals. També va intervenir el director de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, Josep M. Porta, amb una detallada exposició de com s’han dut a terme aquests treballs. Entre d’altres temes va destacar els principals avantatges de la digitalització que permet la conservació del document en paper i permet de manera ràpida i còmoda les recerques per a la investigació, a més de facilitar la feina sobretot als secretaris municipals.

L’acte el va presidir Joan Pluma, director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, qui va insistir en l’abast cronològic dels treballs efectuats a l’Arxiu Comarcal, que abracen de l’any 1173 fins a 2011. Segons explicà, i coincidint amb la intervenció del director de l’Arxiu, Josep M. Porta, gràcies als arxius podem conèixer i preservar el nostre patrimoni però a més a més, els arxius també faciliten la gestió administrativa habitual d’un ajuntament. En aquest sentit, va subratllar la utilitat del cercador de paraules que s’ha incorporat als fitxers referents a documents amb lletra mecanografiada o a ordinador. Destacà també el gran pes de les noves tecnologies i Internet, ja que “gràcies a la digitalització el món esdevé la nova sala de consulta dels arxius comarcals”. El Director General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya posà en relleu la gran col·laboració obtinguda entre tots els ajuntaments i el Consell Comarcal, “el punt més positiu del projecte”. Per aquest motiu, aplaudí la gran tasca de l’Arxiu Comarcal, segons Pluma, un “generador de confiança” ja que s’ha convertit en un “proveïdor d’un servei el qual se’n pot beneficiar no només l’administració sinó el públic en general”. En acabar la seva intervenció, el Director General va incidir també en la necessària ampliació de les instal·lacions de l’Arxiu Comarcal i l’augment dels seus dipòsits; per la qual cosa, properament, els tècnics del Departament de Cultura conjuntament amb els de l’Ajuntament de Montblanc, procediran a la redacció del corresponent projecte d’obres.

D’altra banda, el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i també alcalde de Santa Coloma de Queralt, Ramon Borràs, va accentuar la important tasca dels tècnics de l’Arxiu Comarcal i la gran implicació per part de tots els ajuntaments de la comarca en aquest projecte que ha esdevingut capdavanter al nostre país. Assegurà que el Consell Comarcal sempre estarà disposat a donar suport als ajuntaments per garantir i fomentar la conservació i consulta d’aquesta documentació, i a més a més, va anunciar una possible continuació d’aquest projecte de digitalització començant ara a treballar en els llibres del Registre Civil.

Un cop efectuada la presentació i lliurades les memòries USB personalitzades per a cada municipi amb els fitxers pdf referents als llibres d’actes i altra documentació digitalitzada els assistents varen poder gaudir d’una petita exposició que mostrava part de la documentació digitalitzada dels fons que estan ingressats a l’Arxiu Comarcal. Finalment, per acabar la jornada, al claustre de l’Antic Hospital, es va oferí un petit refrigeri a tots els assistents.